Ebe Yardımcılığı

Ebe Yardımcılığı

Ebe Yardımcılığı


Ebe Yardımcısı Nedir?

Ebe yardımcısı; sağlık meslek liselerinin ebe yardımcılığı programından mezun olup ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

Görevleri

    Doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların uygun görülen üreme sağlığı konusunda kayıtlarının tutulmasına yardım eder.
    Gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitim programı ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının uygulanmasına yardım eder.
    Gebelik izlemleri süreci dâhil olmak üzere kadının muayeneye hazırlığını yapar.
    Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde gebenin günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olur.
    Doğum sırasında gebenin doğum ağrısı ve doğum korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olur.
    Doğum sonrası dönemde; anneye bebek bakımı ve emzirme konusunda yardımcı olur, anne ve bebeğin genel sağlık durumunda fark ettiği değişiklikleri ebeye bildirir.
    Kadının başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım eder ve refakat eder.
    Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için hizmet sunduğu gruba bilgi verir.
    Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve yenidoğana ait tarama programlarının yürütülmesinde ebeye yardım eder.
    Kullanılan malzemelerin temizliği, dezenfeksiyonu ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.
    Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alır.
    Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar

Neden Ebe Yardımcılığı

Sağlık Bakanlığı, sayıları giderek artan iş garantili sağlık meslek liseleri için yeni bir düzenleme yaptı. Açılan meslek liselerinin yetiştireceği ebelerle 2023 yılında, bakanlığın ihtiyacı olan hemşire sayısının 2 kat fazlası yetişeceği için bakanlık düğmeye basarak radikal kararlar aldı. Bu kapsamda, artık liseden mezun olan ebe ile lisans / önlisans mezunu ebeye kademelendirme farkı geldi.

Kademelendirme Farkı Nedir?

Alınan yeni karar çerçevesinde, sağlık meslek liselerine kayıt olan ebelere ‘ebelik’ yetkisi değil, ‘yardımcı ebelik’ statüsü verildi. 2 veya 4 yıllık lisans mezunlarına ise, ‘ebelik’ statüsü verildi. Yani bu alanda kariyer yapmak isteyen bireyler aşağıdaki eğitim kademelerine göre kariyerlerini planlayabilecekler

    Hemşire yardımcılığı (sağlık meslek lisesi mezunları)
    Hemşire (2-4 yıllık lisans mezunları)

ebe yardımcılığı programından mezun olanlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “ebe yardımcısı” unvanı ile çalışabilirler. Üniversiteye girişlerde ebelik bölümleri için ayrıca ek puan verilmektedir. 2 yıllık meslek yüksek okulları için orta öğretim başarı puanı ile sınavsız geçiş hakları bulunmaktadır.


Ebe Yardımcılığının Geleceği

2014 yılına kadar, Sağlık Meslek Lisesinden mezun olan öğrenciler ebe ve hemşire unvanı alarak ve KPSS’de yeterli puan alarak ebe veya hemşire olabiliyordu. Yani sağlık meslek lisesi mezunları için ön lisans veya lisans düzeyinde ebelik veya hemşirelik bölümü okuma zorunluluğu yoktu. Ancak 18 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile sağlık lisesi öğrencilerinin ebe veya hemşire kadrosuna atanma durumları ortadan kaldırıldı.

Hemşire Yardımcılığı bölümü, 2014 yılında yapılan mevzuat değişikliği ile gündeme gelen bir bölümdür. Bu tarihten önce Sağlık Meslek Liseleri aşağıdaki bölümlere öğrenci alabiliyordu

    Hemşirelik
    Acil Tıp Teknisyenliği
    Diş Teknisyenliği
    Radyoloji Teknisyenliği
    Anestezi Teknisyenliği

2014 yılında gerçekleşen değişiklikle birlikte Sağlık Meslek Liseleri aşağıdaki bölümlere öğrenci almaya başladılar

    Hemşire Yardımcılığı
    Ebe Yardımcılığı
    Sağlık Bakım Teknisyenliği

Bunlar içinde en popüler olan bölüm hemşire yardımcılığıdır. Çünkü bir hastane de istihdam edilebilecek ebe sayısı sınırlıdır. Dolayısıyla ebe yardımcısı pozisyonu da sınırlıdır. Halbuki hemşireler hastanede neredeyse tüm tıbbi birimlerde görev alırlar. Dolayısıyla istihdam alanları daha geniştir. Sağlık bakım teknisyeni de ATT bölümüne ikame olarak getirilen bir bölümdür. Yardımcı ATT olarak düşünülebilirler. Bu bölümden mezun olanlar, liseyi bitirdikten sonra hemşire yardımcısı olarak devlet yada özel hastanelere görev alabiliyorlar.